Skip to content

Ţara prostovanilor atletici

17/08/2012

DISCRIMINARE Olimpicii români la matematică nu sunt la fel de importanţi ca sportivii
15 august 2012

Elevii români care au câştigat medalii la olimpiadele internaţionale de matematică nu au fost recompensaţi de Guvernul român, pe motiv că banii nu au fost deblocaţi de Ministerul de Finanţe. În schimb, pentru olimpicii de la Londra s-au dublat premiile.

România este ocupanta primului loc în Uniunea Europeană la Olimpiada Internaţională de Matematică de anul acesta. În plus, elevii români au ocupat locul 10 din 100 de ţări.

„A fost strigător la cer faptul că un prim ministru spune că a deblocat cinci milioane de euro, iar olimpicii la matematică nu au putut primi o sumă de 20 de ori mai mică pentru medalii la fel de strălucitoare ca şi cele ale sportivilor care au câştigat medalii la Londra. Pot spune că medaliile elevilor au un impact mult mai mare. M-a deranjat atitudinea diferită faţă de lucruri care ar trebui să fie măcar la fel. Ar trebui să preţuim viitorul intelectual la fel ca cel fizic”, a declarat pentru „Adevărul” coordonatorul lotului olimpic de matematica, Radu Gologan.

„Problema este că aceşti copii pleacă la studii în străinătate cu un gust amar. Unii şi-au socotit aceste premii (8.000 de lei pentru medaliaţii cu aur, 5.000 de lei pentru cei medaliaţi cu argint şi 3.000 de lei pentru cei care au cucerit bronzul) ca bani de buzunar, bilet de avion etc. Acum simt că ţării nu-i pasă de ei”, mai spun Gologan.

* Ceilalţi olimpici, „tocilarii“

* Olimpic la matematică, surprins să constate în urma unui calcul că a primit mai puțini bani decât sportivii

* BACALAUREAT 2012 Dezastru la BAC-ul olimpicilor

* FOTO Medaliaţii români şi-au ridicat maşinile! Vezi ce modele au primit!

Potrivit legislaţiei în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menţionează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.

Pe lângă medaliaţi, legea prevede să fie premiaţi şi ocupanţii locurilor 4-6, după cum urmează: locul 4 – 14.000 euro, locul 5 – 10.500 euro, locul 6 – 7.000 euro. După JO de la Beijing, Guvernul a dublat şi premiile pentru locurile 4-6.
»Accizele pentru ţigări şi alcool s-au transformat în premii pentru sportivii medaliaţi la JO

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: