Skip to content

În sfârşit, a grăit şi fratele de la răsărit!

12/07/2012
English: BUCHAREST. With Romanian President Tr...

English: BUCHAREST. With Romanian President Traian Basescu. Русский: БУХАРЕСТ. С Президентом Румынии Траяном Бэсеску. (Photo credit: Wikipedia)

12 iul 2012, 12:10 | RTV.net
Vocea Rusiei: Suspendarea lui Băsescu este planul guvernului american

Suspendarea lui Traian Băsescu a fost gândită la Washington, guvernul SUA având interesul ca şeful statului român să părăsească rapid Palatul Cotroceni, reiese dintr-o analiză a Vocii Rusiei. Conform sursei citate, americanii nu au putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali şi s-ar fi implicat direct prin trimiterea la Bucureşti a generalului Wesley Clark, fostul Şef al Statului Major al al Armatei SUA, cel care ar fi pus la punct detaliile planului.

“La prima vedere, Traian Băsescu a fost un vasal perfect al SUA: a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a permis instalarea scutului anti-rachetă (transformând România într-o ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ruseşti), a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei şi a fost un promotor al intereselor americane în cadrul forurilor decizionale europene. În aceste condiţii, mulţi dintre susţinătorii chiriaşului de la Cotroceni au considerat că protecţia americană a regimului Băsescu este o chestiune stabilă şi imutabilă. Realitatea s-a dovedit a fi foarte diferită”, reiese din analiza publicată de Vocea Rusiei.

“În ciuda tuturor eforturilor lui Băsescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns în situaţia de a fi lichidat din punct de vedere politic de către factorii de decizie din administraţia americană. Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani? La această întrebare există două răspunsuri posibile şi aceste răspunsuri pot fi complimentare”, se precizează în analiză.

Astfel Traian Băsescu nu a reuşit să devină un preşedinte agreat de componenta democrată a elitei americane, iar imaginea de „om al republicanilor la Bucureşti” dăunează grav carierei politice. Probabil, un alt aspect care a deranjat administraţia de la Washington a fost vizita lui Băsescu la ambasada Chinei la începutul acestui an. Amintim cititorilor că pe 10 ianuarie 2012, preşedintele României a decis să participe la sărbătorirea anului nou chinezesc la ambasada Chinei, decizie destul de surprinzătoare în condiţiile în care preşedintele nu a mai participat la asemenea evenimente. Foarte puţini analişti bucureşteni au observat o discrepanţă între versiunea oficială a vizitei şi realitatea calendaristică. În 2012, anul nou chinezesc a început pe 23 ianuarie, adică la două săptămâni după ceremonia oficială organizată la Bucureşti. Pentru observatorii externi situaţia a fost clară: Băsescu a avut nevoie de un pretext pentru a discuta ceva important cu reprezentanţii diplomaţiei chineze şi pentru această discuţie anul nou a fost „deplasat” cu două săptămâni. Se poate specula mult pe seama subiectului discuţiei care a avut loc, însă este cert că asemenea discuţii nu puteau să nu provoace o anumită iritare la Washington. Astfel, situaţia în care a ajuns Băsescu poate fi rezultatul acestei iritări, se constată în analiză.

O altă posibilă explicaţie oferită de Vocea Rusiei, complementară cu cea de mai sus, se referă la comportamentul lui Băsescu în plan extern:

“Faptul că marile puteri îşi utilizează vasalii în calitate de monede de schimb în tranzacţiile geopolitice nu reprezintă niciun secret. La un moment dat, comportamentul lui Băsescu în plan extern a devenit atât de iritant pentru anumite forţe geopolitice încât scoaterea lui din joc a devenit un subiect în cadrul negocierilor marilor puteri. În contextul unor asemenea tranzacţii, forţele geopolitice globale obişnuiesc să facă concesii mutuale în privinţa unor probleme de ordin regional, deseori grupând împreună probleme care nu au vreo legătură evidentă. Nu este exclus ca schimbarea regimului din România, schimbare care implică scoaterea din viaţa politică nu doar a preşedintelui, ci şi a întregii echipe care l-a susţinut, a fost doar o monedă de schimb, o concesie, făcută în cadrul unei tranzacţii geopolitice pe care SUA a încheiat-o în plan internaţional. Această explicaţie a situaţiei curente este confirmată circumstanţial de faptul că la Bucureşti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Băsescu în regim de blitzkrieg şi cu precizie militară. Se pare că Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cât mai rapidă a preşedintelui şi nu a putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali.
Modul în care comportamentul guvernului USL, atât în plan intern cât şi în plan internaţional, se va deosebi de comportamentul lui Traian Băsescu va oferi anumite indicii în privinţa motivelor reale ale suspendării”.

12 iulie 2012, 16:54 | Autor: Mihaela Stoica adevărul.ro
Iulian Chifu: Mesajele apărute în Vocea Rusiei au un caracter pur propagandistic şi nu servesc coaliţiei majoritare de la Bucureşti

Politologul Serghei Markov, membru al Camerei Publice, este convins că în România şi în Europa are loc sfârşitul capitalismului de tip cazinou.

“Intrând în UE România a primit credite enorme şi a reuşit să ridice nivelul de trai al populaţiei datorită lor. Însă a sosit timpul achitării datoriilor, iar în prag se află un nou val al crizei”, a declarat el.

Acelaşi politolog vorbeşte despre o presupusă implicare a lui Traian Băsescu şi a serviciilor secrete române în evenimentele sângeroase de la Chişinău, din aprilie 2009, care s-au soldat cu noi alegeri şi cu pierderea puterii de către comuniştii moldoveni.

“Modul în care el (Traian Băsescu n.r.) a fost demis atestă intoleranţa din mediul politicienilor români, lipsa de cultură şi a dorinţei de a găsi un consens social”, conchide expertul rus. Vezi aici articolul integral!

* Impunerea unui cvorum la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia

Advertisements

From → The blog

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Romania Mutiny: Titanicul se duse la fund. Cu cârmaci cu tot. « turcanin. cu ţ.

Comments are closed.

%d bloggers like this: