Skip to content

Arhitecţii se treziră din somnic

08/06/2012

Programul de reabilitare termică, o “beţie cromatică psihedelică”, potrivit arhitecţilor

Arhitecţii din Capitală atrag atenţia asupra lipsei de control în ceea ce priveşte procesul de reabilitare termică a blocurilor şi a consecinţelor estetice şi practice care decurg din aceste acţiuni, un prim efect nefast fiind “beţia cromatică psihedelică“, dar şi calitatea îndoielnică a lucrărilor.

La sfârşitul anului 2011, OAR Bucureşti a trimis către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), către primăriile de sector şi cea a Capitalei o documentaţie cu o serie de soluţii alternative, aplicate în Franţa, pentru reducerea pierderilor de căldură în blocurile vechi, iniţiativă care nu a avut însă efectul scontat, se arată în comunicat.

Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă, deci nu poate fi vorba în acest caz de dezvoltare durabilă. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp”, explică arhitecţii bucureşteni.

Mai mult, în anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători, se spune în comunicat.

În perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel naţional, iar proiecte au atras investiţii de circa 600 de milioane de euro, se menţionează în comunicat.

Ce pericole prezintă izolarea necorespunzătoare a blocurilor cu polistiren: igrasie, cuib de şoareci sau insecte în faţadă

Preşedintele Ordinului Arhitecţior din România, Mircea Ochinciuc, afirmă că aplicarea unor zugrăveli de culoarea “violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai” pe faţadele blocurilor din Bucureşti a dus la o “beţie cromatică”, iar izolarea termică prin aplicarea de polistiren prezintă şi pericole, nu doar avantaje.

Arhitecţii afirmă însă că Ungaria şi Italia s-au declarat împotriva placărilor cu polistiren, preferând soluţii alternative aplicate la interior.

“Polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite trasferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul. În plus, execuţia necorespunzătoare (fără închidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de şoareci, şobolani şi insecte care au pătruns între sistemul de termoizolare şi faţada blocului şi care, în timp, vor afecta sănătatea locatarilor. Mai mult, în anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători”, afirmă reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România.

Advertisements

From → The blog

Comments are closed.

%d bloggers like this: