Skip to content

Cuvântul care ne doare: contondent

30/05/2012

Un jandarm aflat în post la Consulatul German din Sibiu a fost găsit mort, miercuri dimineaţă, informează România TV. Anchetatorii au stabilit că jandarmul a fost înjunghiat cu un obiect contondent.

Miercuri dimineaţă, în jurul orei 06.45, Jandarmeria Sibiu a fost anunţată de către reprezentanţii ISU că un subofiţer de Jandarmerie este decedat lângă ghereta unde îşi desfăşura misiunea de pază şi protecţie instituţională de la Consulatul German din Sibiu.

Medicii de pe ambulanţă, sosiţi la faţa locului, au constatat că bărbatul a fost înjunghiat, de trei ori în zona toracică.

„În momentul în care a fost găsit subofiţerul de Jandarmerie avea arma şi muniţia din dotare asupra sa, iar decesul a survenit prin provocarea de către o altă persoană (persoane) a unor plăgi cu un obiect contondent. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a preluat cercetările în acest caz”, se precizează într-un comunicat transmis, miercuri dimineaţă, de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Sibiu.

La rândul său, procurorul criminalist Ioan Boţoc de la Parchetul Tribunalului Sibiu a declarat că jandarmul a fost ucis. “Jandarmul avea multe leziuni traumatice, plăgi înjunghiate pectorale. Se pare că este infracţiune de omor”, a spus procurorul criminalist Ioan Boţoc, citat de Mediafax. El a adăugat că este prematur să se pronunţe în legătură cu un cerc de suspecţi în acest caz.

“La ora 6.36 s-a înregistrat apelul, la 6.37 a plecat ambulanţa cu medic, asistent şi ambulanţier. Mi s-a spus că au găsit pacientul decedat, în poziţie lateral spre burtă. Sunt trei bălţi de sânge, una mai mare şi două mai mici. Nu se ştie de unde provin. Arma era în toc, după câte mi s-a spus. Colegii mei nu au întors cadavrul de pe burtă pe spate pentru că le-a fost teamă să nu compromită probele. Nu se ştie de unde provine sângele, dacă este înjunghiat, autoînjunghiat. După câte mi-a spus colegul meu, datorită faptului că temperatura corpului scade cam un grad pe oră şi că nu era instalată rigiditatea cadaverică, probabil decesul a survenit în urmă cu aproximativ două ore”, a declarat Ovidiu Luca, director Ambulanţa Sibiu.
Un jandarm a fost ÎNJUNGHIAT mortal în timpul serviciului, la Consulatul German din Sibiu

x x x

CONTONDÉNT, contondente, adj. (Despre obiecte, corpuri) Tare, ale cărui lovituri provoacă contuzii fără a tăia sau a sângera. – Din fr. contondant.
Sursa: DEX ’98 (1998)

CONTONDÉNT, -Ă adj. (Despre obiecte, corpuri) Tare, cu care se poate lovi fără a tăia. [Cf. fr. contodant].
Sursa: DN (1986)

CONTONDÉNT, -Ă adj. (despre obiecte) tare, care provoacă contuzii fără a tăia. (< fr. contondant)
Sursa: MDN (2000)

contondént adj. m., pl. contondénţi; f. sg. contondéntă, pl. contondénte
Sursa: Ortografic (2002)

*contondént, V. contundent.
Sursa: Scriban (1939)

*contundént, -ă adj. (lat. contúndens, -éntis, d. con-túndere, a lovi. V. contuziune). Jur. Care striveşte lovind, ca bastonu, cĭocanu ş. a. Opusu luĭ e tăĭetor orĭ împungător. – Fals contondent (fr. contondant).
Sursa: Scriban (1939)

x x x

Ştirea pare scrisă de mai multe persoane cam confuze atât în privinţa termenilor, cât şi a situaţiei de fapt.
O fi vorba de acelaşi jandarm?

Jandarmeria vorbeşte despre o „plăgi [provocate] cu un obiect contondent”.

Pe vremuri, obiectele contondente provocau contuzii (Traumatism provocat prin lovire cu un obiect dur, care constă în strivirea ţesuturilor profunde, fără ruperea tegumentului).

Medicul vorbeşte de înjunghiere în zona toracică.

Procurorul spune despre „plăgi înjunghiate pectorale”.

Cum a(u) ajuns ziaristul/ziarista/ziariştii la concluzia că „Anchetatorii au stabilit că jandarmul a fost înjunghiat cu un obiect contondent”?
Care anchetatori?
Mister şi groază…

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: