Skip to content

Basarabia: 16 mai 1812 – 16 mai 2012

17/05/2012

România

Unui basarabean din Jezkazgan (Kazahstan) i-i dor de limba română

În Kazahstan, regiunea Karaganda, oraşul Jezkazgan, locuieşte un român din BasarabiaIon Rusu.

El s-a născut în 1920, în satul Baccealia, judeţul Căuşeni (luna şi data n-o mai ţine minte). A fost soldat în Armata Română, iar din 1941 – mobilizat în armata sovietică. Cu armata sovietică a ajuns pe jos până la Berlin şi tot pe jos s-a întors acasă, după sfârşitul războiului. S-a căsătorit, în casă i-au apărut doi copilaşi şi spera la o viaţă frumoasă alături de familie.

Dar, în 1947 a fost calomniat de nişte consăteni, după care au venit militari ruşi, l-au arestat şi l-au dus la Tiraspol, unde a fost bătut măr, din care cauză nici până în ziua de azi nu vede cu ochiul drept – kaghebiştii l-au bătut cu capul de perete. Condamnat la 10 ani de deportare, el a ajuns în lagărul stalinist Karlag din Kazahstan, iar nevasta şi copiii – în Siberia, regiunea Kurgan.

[…] M-am minunat să aflu că moş Ion nu şi-a uitat limba maternă. Am vorbit multe şi de toate, cu dor de ţară şi de neam, iar când a trebuit să plec, Ion Rusu m-a întrebat cu lacrimi în ochi: „Când mai vii, că mi-i dor de limba română?”.
Nicolae Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale Române „Dacia” din Kazahstan
— întregul articol la Basarabeni.Ro

* Alexandre-Louis Andrault de Langeron – francezul devenit rusnac. Merci la France!

* După 200 de ani

* Euronews: pe 13 mai cca 7 mii de persoane au denunţat influenţa rusă în Republica Moldova. TVR nu a reflectat evenimentul de la Chişinău

* Euronews: pe 13 mai cca 7 mii de persoane au denunţat influenţa rusă în Republica Moldova. TVR nu a reflectat evenimentul de la Chişinău

* Mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei ruseşti

* Dezbatere la Parlamentul României: „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor”

* Sovieticii au aflat la sfârşitul anilor 80 despre prevederile secrete ale Tratatului Ribbentropp-Molotov

* BASARABIA – Virtual Art Gallery

* Basarabia

Advertisements

From → The blog

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. 下载网

Comments are closed.

%d bloggers like this: